Deser z musem mango
Nie przesłodzony, pyszny, lekki deser na bazie kremówki z białą czekoladą i maskarpone, z dodatkiem musu z mango, okraszone słonymi kawałkami pistacji. Pyszny. Mój synek, który słodkie uwielbia, ale różne domowe desery, to już różnie, po zjedzeniu wołał tylko: „Dokładka! Chcę dokładki”, więc o czymś to świadczy;)
- 500 ml kremówki
- 1 op. cukru wanilinowego
- 100 g białej czekolady
- 125 g mascarpone
- dojrzałe mango
- 1 łyżka cukru
- garść pistacji
Śmietankę wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier wanilinowy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i wrzucamy połamaną na kawałki białą czekoladę. Ciągle mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Całość przelewamy do mniejszego garnuszka i gdy lekko przestygnie wkładamy do lodówki na całą noc (można całość przykryć folią spożywczą).
Następnego dnia śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone i mieszamy do połączenia.
Mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i wlewamy ok. 4-5 łyżek wody. Zagotowujemy. Gdy mango zmięknie, a woda odparuje rondelek odkładamy do wystudzenia, po czym blenderujemy mango na mus.
Ubitą śmietankę z mascarpone przekładamy do pucharków, przykrywamy niewielką ilością musu z mango i posypujemy pokruszonymi pistacjami.