Rolada piwna z marmoladą

Były już ryby i warzywa smażone w cieście piwnym, zupa piwna, mięsa z dodatkiem tego trunku, więc dlaczego by nie spróbować wykorzystać piwa w deserze?
Jeśli obawiacie się, że ciasto przejdzie zbyt mocno smakiem piwa, to muszę zapewnić, że jest praktycznie niewyczuwalne. Zresztą, spróbujcie sami

roladapiwna1

Czytaj dalej Rolada piwna z marmoladą

Prosta sałatka imprezowa

Sałatkę tą po raz pierwszy zrobiłam na jesieni. Wtedy też udało mi się dostać fantastyczne w smaku pomidory. Postanowiłam wykorzystać je do tej sałatki właśnie.  Połączenie składników bardzo proste. Pewnie większość zna takie z kanapek;) Pomidory, cebula, jajko, ser, a wszystko to pod pierzynką majonezowo-śmietanowo-musztardową. Dodatkowo dla podkręcenia wizualnego i smakowego całość posypana szczypiorkiem. No PYCHA po prostu;)

Teraz, kiedy pomidory smakują najlepiej postanowiłam sałatkę wykonać raz jeszcze. Smakowała nam równie mocno jak za pierwszym razem:) Wymieniłam jednak zdjęcia i zmieniłam nazwę. Wówczas zdjęcia były w nieco jesiennej aranżacji, więc sałatkę nazwałam „na przekór” – na przekór jesieni;) Same zdjęcia jednak wyszły źle, gdyż poszczególne składniki „schowały” się pod spływającym po bokach salaterki sosem. W związku z wymianą zdjęcia, musiała też nastąpić zmiana nazwy, gdyż nie miała już ona uzasadnienia. Nazwa nazwą, jednak najważniejszy jest smak i z tego powodu bardzo Wam tę sałatkę polecam:)

I niech Was nie zwiedzie prostota składników….

 

Czytaj dalej Prosta sałatka imprezowa

Corn-dogi

Przepis rodem z Ameryki;) zwykła parówka, podania w nieco innej odsłonie, mianowicie obtoczona ciastem kukurydzianym i usmażona. Przy smażeniu kombinowaliśmy z temperaturą i każda partia (4 razy po 3 parówki) smakowała inaczej. Przy zbyt mocno rozgrzanym oleju ciasto szybko i ładnie się zapiekało, ale nie miało tej chrupkości, którą uzyskiwało przy dłuższym smażeniu na wolniejszym ogniu. Ciasto jednak wówczas troszkę się rozlewało, głównie przy samym końcu parówki. Według mnie takie smakowało najlepiej, za to wyglądało najmniej atrakcyjnie. To jednak rzecz gustu – trzeba kombinować i próbować zrobić idealne pod siebie;)

corndogi

Czytaj dalej Corn-dogi

Sałatka z zupek chińskich

Sałatka na bazie chińskich zupek jest znana nie od dziś. Przyznam się, że zawsze gdy najdzie mnie ochota na zrobienie jej, prawdziwe katusze przeżywam w sklepie… jakbym kupowała coś conajmniej zakazanego;) i nie, nie chodzi o to, że skład jest mocno chemiczny – wiem, że użycie jakiegoś produktu raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi, bardziej jednak „martwi” mnie iż ktoś pomyśli, że nie potrafię gotować i mężowi na obiad zupki chińskie podaję;) Ale wracając do samej sałatki, próbowałam już wielu kombinacji smakowych i muszę przyznać, że ta pasuje mi najbardziej. Gdy chcę ją podać na jakieś spotkanie rodzinne, przygotowuję ją dzień wcześniej, gdyż pełni smaku nabiera właśnie następnego dnia po przygotowaniu.

salatkazzupekch1

Czytaj dalej Sałatka z zupek chińskich

Sernik bez sera

Ciasto, które zdecydowanie zyskało uznanie mojej rodzinki. Kiedy w kolejnych tygodniach zastanawiałam sie co upiec, co i rusz słyszałam: „a może znów ten serniczek, co był ostatnio?”. Co ja się nagłowiłam jaki sernik ostatnio robiłam, to moje. Dopiero po pewnym czasie dotarło do mnie, że nikogo nie wtajemniczyłam, że ciasto które ostatnim tygodniem gościło na naszym stole, nie zawierało ani grama sera. Nie mniej jednak nazwa „sernik” jest jak najbardziej zasadna. Dokładnie tak smakuje. A przy tym wszystkim jest lekki, puszysty, po prostu bardzo dobry.

styropian3

Czytaj dalej Sernik bez sera

Parówki w cieście francuskim

Myślę, że większość robiła lub chociaż słyszała o parówkach zawijanych w ciasto francuskie. Uwielbiają je nie tylko dzieci. Sama w sezonie jesienno-zimowym przygotowuję je dosyć często. Są szybkie do zrobienia i smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Dziś chcę przedstawić ten sam przepis podany jednak w nieco innej formie. Parówki te nie są trudne do wykonania, trzeba tylko pamiętać by nie przeciąć ciasta do samego końca i skręcać części parówek dosyć pewnym ruchem;)

parowkiwciesciefr2

Czytaj dalej Parówki w cieście francuskim

Róże z jabłka na cieście francuskim

Przepis na różyczki znalazłam na YouTube, dokładnie tutaj. Filmik pokazał mi mąż mówiąc, że pięknie to wygląda. Faktycznie, takie róże robią wrażenie. Postanowiłam więc i ja przygotować je u siebie w domu, mając nadzieję, iż Mąż uzna je za równie piękne jak te pokazane na filmiku;)) Zmieniłam jednak nieco nadzienie. W oryginale jest sama konfitura morelowa, ja zastąpiłam ją prażonymi z masłem i miodem orzechami, które moim zdaniem idealnie komponują się z jabłkiem.

rozezjablka2

Czytaj dalej Róże z jabłka na cieście francuskim