Zielone spaghetti

Błyskawiczne do przygotowania danie, które jeszcze szybciej niż się robi, znika z talerzy!  Jego przygotowanie zajmuje tyle, ile ugotowanie makaronu:)

Do tego jest pyszne i zdrowe.

Pesto można przygotować jedynie z samej bazylii, ale polecam tak jak w przepisie dodać również świeżą kolendrę. Dodatkowo pesto wzbogacone jest owocem awokado, które jest bogate w potas, witaminy i zdrowe tłuszcze.

Nic tylko zajadać:)

Na 4 porcje:

  • 1/2 op. makaronu spaghetti Lubella
  • 1 awokado
  • pół pęczka/doniczki liści bazylii
  • pół pęczka/doniczki świeżej kolendry
  • 1-2 małe ząbki czosnku
  • 30 g parmezanu lub Grana Padano + dodatkowo do posypania
  • 1/4 szkl. oliwy (u mnie oliwa z orzechów włoskich)
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 papryczki chilli/pepperoni
  • sól, pieprz
  • garść pistacji do dekoracji

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente.

W międzyczasie przygotowujemy pesto. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę. Za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ i przekładamy go do rozdrabniacza do warzyw/malaksera. Dodajemy czosnek, starty parmezan, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz zioła. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.

Odcedzony makaron mieszamy z pesto. Wierzch posypujemy tartym parmezanem oraz posiekanymi orzeszkami pistacjowymi i pokrojoną papryczką chilli.

Uwagi: Do malaksera można dorzucić również garść orzechów pinii lub pistacji i zmiksować je z resztą składników. Ja osobiście wolę danie posypane kawałkami pistacji.

#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam

Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

12 przemyśleń nt. „Zielone spaghetti”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.