Mus czekoladowy

Prawdziwa gratka dla miłośników czekolady – pyszny mus o tymże smaku. Jest puszysty, delikatny, z pewnością też syty:) Z podanych proporcji wychodzą 4 pucharki/szklanki. Polecam.

musczekoladowy1

  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szkl. kremówki
  • szczypta soli

Połamaną na kawałki czekoladę wkładamy razem z masłem do miski, którą następnie umieszczamy na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Rozpuszczamy czekoladę na parze po czym odkładamy.

Przygotowujemy 3 miseczki. W jednej z nich ucieramy na puszystą masę żółtka wraz z cukrem pudrem. W drugiej misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. W trzeciej misce umieszczamy schłodzoną śmietankę i ubijamy ją na sztywno z cukrem wanilinowym.

Masę żółtkową łączymy delikatnie z lekko wystudzoną czekoladą, następnie łączymy całość z ubitą pianą z białek, na końcu ze śmietaną (część śmietany można odłożyć do dekoracji). Wykładamy do pucharków. Przed podaniem warto schłodzić deser w lodówce.

musczekoladowy2

11 przemyśleń nt. „Mus czekoladowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.