Sałatka zielono-czerwona

Fantastyczna sałatka ze zdrowymi warzywami. Pyszna i aromatyczna. Z podanej ilości wychodzi całkiem spora miska, więc spokojnie możne posłużyć nam jako dodatek do obiadu, a następnie jako sałatka kolacyjna. Myślę też, że świetnie sprawdzi się  jako dodatek do mięs z grilla.

  • 2 kalarepy
  • 1 ogórek zielony
  • 1-2 pęczki rzodkiewek
  • 1 czerwona cebula
  • roszponka (ilość wg uznania)
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz

Opłukane warzywa kroimy: ogórek wraz ze skórką na ćwiartki, rzodkiewkę na ćwiartki, cebulę w piórka, obraną kalarepę najpierw na plastry, a te w cieniutkie słupki.

Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, dodajemy łyżeczkę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobno pietruszkę z koperkiem. Mieszamy, po czym odstawiamy na kilka minut.

Pokrojone warzywa mieszamy w misce, dodajemy opłukaną roszponkę, zalewamy przygotowaną marynatą i gotowe:)

 


Grillowanie w duecie z zieleniną

6 przemyśleń nt. „Sałatka zielono-czerwona”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.