Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Jedna z prostszych surówek do przygotowania. Oczywiście można ją wzbogacić o inne dodatki, ale według mnie nie jest to konieczne. Czasami przygotowuję ją z gotowym sosem sałatkowym. Nie mieszam go jednak z oliwą, tylko bezpośrednio posypuję po kapuście lub łączę z majonezem.

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz,
  • sok z cytryny
  • opcjonalnie sos sałatkowy koperkowy

Kapustę przekrawamy na pół. Każdą połówkę nacinamy w kilku miejscach (do około 3/4 długości) i drobno siekamy. Przekładamy do miski.

Umytą i obraną marchewkę trzemy na drobnych oczkach tarki bezpośrednio do miski z kapustą. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mieszamy.

Majonez łączymy w garnuszku ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny (lub łączymy z gotowym sosem sałatkowym). Przygotowanym sosem zalewamy kapustę z marchewką.

2 przemyślenia nt. „Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.