Pierś z indyka pod szpinakiem

Bardzo lubię połączenie szpinaku z mięsem. Dodatkowym atutem tego dania są jeszcze chrupiące plastry bekonu, więc radzę z nich nie rezygnować.

piersindykapodszpinakiem1

  • pierś z indyka
  • 250 g liści szpinaku
  • 1duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 125 g serka philadelphia
  • 200 g sera cheddar
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • plastry boczku parzonego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Doprawiamy solą i pieprzem. Liście szpinaku myjemy, odrywamy łodyżki. Cebulę kroimy w kostkę.

Plasterki boczku smażymy na suchej patelni do chrupkości. Odkładamy na deskę. Na pozostałym po smażeniu boczku tłuszczu podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy szpinak, i co jakiś czas mieszając, podsmażamy go.

Do miseczki ścieramy ser cheddar, dodajemy śmietanę oraz serek philadelphia, wszystko mieszamy ze sobą. Dodajemy szpinak. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.

Porcje mięsa smażymy na rozgrzanej patelni, po czym przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na każdą porcję wykładamy farsz serowo-szpinakowy, przykrywamy plasterkami bekonu i wstawiamy na ok. 7-8 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

piersindykapodszinakiem2

Przepis znaleziony w czasopiśmie kulinarnym, niestety już nie pamiętam w którym dokładnie:(

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.