Deser serowo-makowy z malinowym musem

Dziś prezentuję deser, który powinien spodobać się wszystkim miłośnikom twarogu i maku. By nie było jednak zbyt ciężko, całość podana jest na musie malinowym, który idealnie orzeźwia cały deser.

Składniki na 4 porcje:

  • 40 g maku
  • 150 ml mleka
  • 100 g cukru + ewentualnie cukier do malin
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 300 g twarogu
  • 1 cytryna
  • 300 g mrożonych malin

Maliny rozmrażamy.

Mak przepłukujemy zimną wodą, a następnie dokładnie go odsączamy. W roldelku zagotowujemy mleko razem z cukrem wanilinowym oraz skórką otartą ze sparzonej cytryny. Dodajemy odsączony mak i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Studzimy.

Twaróg dwukrotnie przepuszczamy przez praskę, po czym ucieramy z cukrem oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Na końcu łączymy z przestudzoną masą makową.

Kilka malin odkładamy do dekoracji, resztę blendujemy razem z sokiem z połowy cytryny oraz dosładzamy cukrem, gdyby maliny były zbyt kwaśne.

Na dno pucharków przekładamy mus malinowy, na środek kładziemy kopczyk z makowego twarogu. Przystrajamy odłożonymi malinami.