Krajanka ciasteczkowa z piankami marshmallows

Bardzo lubię sytuacje, gdy zbywa mi jakiś składnik i przygotowuję z niego coś, czasem nawet z przypadku. Prawie zawsze okazuje się wówczas, że to prawdziwy hit. Tak też było i tym razem. Krajanka, którą dziś prezentuję tak mocno mnie zaskoczyła swym smakiem, że z pewnością jeszcze kiedyś ją powtórzę. Smak masła orzechowego nie dominuje, ale jest przyjemnie wyczuwalny, ale to co zdecydowanie gra tutaj kluczową rolę to pianki, które po zapieczeniu, tworzą lekko ciągnącą, pyszną warstwę oraz kawałki czekolady.

krajankaciasteczkowa2

  •  250 g mąki pszennej tortowej
  •  1 łyżeczka sody
  •  1 szczypta soli
  •  150 g cukru
  •  110 g miękkiego masła
  •  2 duże jajka
  •  180 g masła orzechowego crunchy
  •  100 g czekolady mlecznej
  •  50 g czekolady gorzkiej
  •  90 g pianek marshmallows (+ 1 łyżeczka mąki)

Do miski przekładamy masło, cukier, masło orzechowe, wbijamy całe jajka i miksujemy wszystko około 8 minut. Mąkę przesiewamy razem z sodą oraz szczyptą soli i łączymy z masą maślaną, miksujemy przez około 2 minuty.

Czekoladę kroimy w drobną kostkę, odkładamy. Deskę do krojenia delikatnie podsypujemy mąką i kroimy pianki na mniejsze kawałki. Wszystko wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.

Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Pieczemy około 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto jest miękkie, odpowiedniej konsystencji nabiera dopiero po lekkim przestygnięciu. Ważne jest by go po prostu nie przepiec.

krajankaciasteczkowa1

krajankaciasteczkowa

Źródło