Chili con carne z chorizo

Wspaniale rozgrzewające danie jednogarnkowe. Idealne gdy za oknem mroźno i ponuro. Sprawdzi się jako syty posiłek, lub danie imprezowe. Możemy podać je z dodatkiem chrupiącej bagietki, ryżu lub z nachosami.

Dla mojej dosyć dużej rodziny przygotowałam danie z 1 kilograma mięsa i w tej ilości sprawdzi się np na większej imprezie (nam zostało jeszcze trochę na kolację i choć zwykle wieczorem nie dojadamy tego co z obiadu, to tym razem każdy kręcił się obok patelni i w efekcie nie została nawet jedna fasolka). Danie wyszło pyszne i myślę, że smakowałoby nawet nie odgrzewane. Jeśli jednak chcecie przygotować w domu w mniejszej ilości, zredukujcie ilość mięsa o połowę, użyjcie 1 dużą puszkę pomidorów, a ilość przypraw dobierzcie pod swoje kubki smakowe, reszta bez zmian:)

  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 1 duża cebula
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • około 1 kg mięsa mielonego
  • 2 puszki krojonych pomidorów (po 560g)
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • kolendra
  • oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Kiełbasę chorizo kroimy na plasterki lub półplasterki. Wrzucamy na suchą patelnię i smażymy chwilę aż wytopi się tłuszcz.

Cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak papryczkę chilli. Dorzucamy wszystko na patelnię z chorizo.

Następnie dodajemy mięso mielone, mieszamy. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, dociskając mięso drewnianą łopatką o dno patelni i rodzielając tym samym zbijające się grudki.

Gdy mięso wyraźnie się podsmaży dodajemy pomidory wraz z zalewą (ewentualnie można podlać jeszcze odrobiną wody). Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy: 1 łyżkę papryki słodkiej, mniej więcej 1/3 łyżeczki papryki ostrej, około 1 łyżeczki przetartych w moździerzu ziaren kolendry oraz 1/2 łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy około 15-20 minut.

Gdy sos pomidorowy mocno się już zredukuje dodajemy przepłukaną na sicie czerwoną fasolę oraz osączoną kukurydzę. Na koniec dorzucamy kostki czekolady, niech roztopią się w gorącej potrawie.

Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, bagietką lub nachosami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.