Pizza balls – pizza inaczej

Szukacie niebanalnej, ale konkretnej przekąski? Proponuję pizza balls. To takie niby bułeczki/niby pizza;)

Fajna forma do odrywania z pewnością sprawdzi się podczas spotkań ze znajomymi (zaznaczyć jednak muszę, że chodzi o spotkania 2 na 2;) dla większej ilości osób potrzeba będzie przygotować drugą pizzę. Przynajmniej u nas było jej nam zbyt mało;)

Ta pizza to propozycja idealna dla fanów ciągnącego sera, jak również dla tych, którzy lubią pizzę na grubym cieście. Niestety proporcje dodatków do ciasta są znacznie mniejsze. Ja osobiście wolę pizzę tradycyjną, na cienkim cieście, ale mój mąż był zachwycony i przyznał, że z chęcią zjadłby taką pizzę ponownie.

Ciasto:

  • 400 g mąki do pizzy (typ 00)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 1-2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • 3/4 szkl. passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • suszona bazylia, oregano
  • 200g żółtej mozzarelli
  • 100-150 g tartej mozzarelli
  • salami
  • sól, pieprz, cukier

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, cukier oraz suche drożdże, lekko mieszamy. Do miski wlewamy 1 szklankę ciepłej wody i wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy oliwę i wyrabiamy jeszcze chwilę. Ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy sos: w rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy (uwaga, by się nie przypalił). Następnie wlewamy passatę pomidorową. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do wyraźnego zgęstnienia. Na koniec doprawiamy sos solą, pieprzem, około 1 łyżeczką cukru oraz ziołami: suszoną bazylią i oregano. Odstawiamy do przestudzenia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na równe części (u mnie 14 kawałków). Każdy z nich rozpłaszczamy w dłoniach i w środek wkładamy kawałek mozzarelli (mozzarellę kroimy na tyle części ile wyszło nam kawałków ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki i umieszczamy je obok siebie w natłuszczonej niewielką ilością oleju tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia bułeczek .

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni.

Gdy ciasto podrośnie, na każdą kulkę nanosimy sos pomidorowy. Następnie całość posypujemy tartą mozzarellą oraz rozkładamy plastry salami.

Pizzę wstawiamy do piekarnika na około 20-30 minut (do zrumienienia, ja obserwowałam pod koniec co dzieje się w piekarniku).

Źródło


Święta tuż tuż! Polecam mój przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim