Gulasz z karkówki z cebulą, papryką, marchewką i czerwoną fasolą

Cóż tu dużo pisać, uwielbiam takie dania, które choć nasyciły, chciałoby się dalej jeść, bo są tak dobre.

Jest smacznie, kolorowo i sycąco. Zdecydowanie polecam.

  • 700-800 g karkówki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża marchewka (ok. 200 g)
  • 3-4 cebule
  • 1/2 puszki fasolki czerwonej
  • 1 – 1 i 1/2 szkl. bulionu
  • 3/4 szkl. passaty pomidorowej
  • 3/4 szkl. ketchupu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3-4 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki
  • mielona papryka ostra
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w piórka.

Obraną marchewkę kroimy w słupki (na tzw zapałkę).

Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki.

Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę.

W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso. Smażymy aż do lekkiego przyrumienienia (jeśli mięso „puści” soki, smażymy aż do ich całkowitego odparowania).

Dodajemy cebulę i smażymy aż do jej zeszklenia.

Wlewamy bulion. Dusimy całość na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 30 minut.

Dodajemy marchewkę. Smażymy razem kilka minut, po czym dodajemy paprykę. Smażymy dalej, aż warzywa lekko zmiękną.

Passatę pomidorową łączymy z ketchupem, brązowym cukrem, octem, sosem sojowym oraz mąką. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do gulaszu. Dusimy dalej, do uzyskania odpowiedniej miękkości wszystkich składników.

Na koniec doprawiamy danie pieprzem oraz mieloną ostrą papryką.

Podajemy z kaszą.

Źródło


Święta tuż tuż! Polecam mój przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim