Szakszuka z papryką i kiełbasą

Nie wiem jak Wy, ale ja wszelkie dania na bazie pomidorów, papryki, cukinii itp po prostu uwielbiam.

Nie inaczej było, gdy zrobiliśmy szakszukę – nie mogłam się od niej oderwać. W teorii porcja ta miała wystarczyć dla 4 osób, a poradziliśmy z nią sobie we dwójkę;) No co? Tak nam smakowało;)

Przepyszna propozycja! Zróbcie sobie na śniadanie czy nawet na kolację;)

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 ząbek czosnku
  • około 120 g kiełbasy krakowskiej suchej
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sól, pieprz
  • 2-4 jajka
  • olej

Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w kostkę.

Kiełbasę krakowską kroimy na mniejsze paseczki.

Czosnek kroimy na cienkie plasterki.

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy kiełbasę. Gdy lekko się zrumieni dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy dalej. Pod koniec dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 1-2 minutki.Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą. Doprawiamy suszonym oregano, bazylią, szczyptą kminu rzymskiego oraz solą i pieprzem. Mieszamy wszystko razem, po czym smażymy przez chwilę już bez mieszania, tak by nadmiar płynów odparował z patelni.

Gdy to nastąpi na patelnię wybijamy jajka. Doprawiamy je szczyptą soli i pieprzu i zmniejszając ogień gotujemy pod przykryciem do czasu aż białko jajek się zetnie.

Podajemy z kromką świeżego chleba lub bagietki.


Święta tuż tuż! Polecam mój przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim