Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, groszkiem i kukurydzą

Pyszna makaronowa zapiekanka, która swój zielony kolor zawdzięcza szpinakowi. Dodatkowo dla wzbogacenia smaku mamy tutaj groszek oraz kukurydzę z puszki. Natomiast żeby całość była nieco bardziej syta i miała mięsny element, dodałam kiełbasę krakowską oraz szynkę.

  • 1 op. makaronu świderki
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka groszku
  • puszka kukurydzy
  • 300 g szynki
  • 200 g kiełbasy krakowskiej suchej
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzony makaron polewamy 1 łyżką oliwy z oliwek, mieszamy.

Szynkę kroimy w kostkę, kiełbasę na cienkie paseczki. Kiełbasę podsmażamy na rozgrzanej patelni, aż nieco się przyrumieni. Studzimy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy szpinak. Gdy się rozmrozi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Zdejmujemy z palnika.

Makaron mieszamy w dużym garnku razem ze szpinakiem, groszkiem i kukurydzą. Dodajemy szynkę i kiełbasę, mieszamy. Wszystkie składniki przekładamy do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.

Jajka roztrzepujemy w garnuszku razem ze śmietanką. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Zalewamy zapiekankę. Posypujemy startym serem żółtym.

Zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.