Naleśniki z pieczarkami i cukinią

W tym roku, podobnie jak w poprzednich, cukinia pięknie nam obrodziła. Najlepsza jest oczywiście taka młodziutka, z miękką skórką i pysznym środkiem, dlatego nie ma co czekać, aż przejrzeje, tylko przygotowywać z niej smakołyki na bieżąco;)

Cukinię postanowiłam wykorzystać do naleśników, bo bardzo polubiłam ją w tym właśnie zestawieniu. W zeszłym roku pokazywałam Wam propozycję na naleśniki z cukinią, mozzarellą i pomidorkami (przepis tutaj -> KLIK). Od jakiegoś czasu postawiłam również na duet: pieczarka-cukinia. Powiem Wam, że to strzał w dziesiątkę!

Farszu starczy Wam na około 10 naleśników, natomiast z poniższego przepisu naleśników wyjdzie trochę więcej. Jeśli chcecie, możecie skorzystać z własnego, ulubionego przepisu na naleśniki. Pamiętajcie tylko o tym, że powinny być na wytrawnie, nie dawajcie więc zbyt dużo cukru;)

Muszę jeszcze zaznaczyć, że naleśniki z podsmażonymi z cukinią pieczarkami oraz serem żółtym robiłam w dwóch wersjach – z beszamelem jak i  bez niego – obie wersje są bardzo dobre, aczkolwiek ta bez beszamelu jest nieco lżejsza i szybsza w przygotowaniu.

Robiłam, jadłam, polecam:)

Naleśniki:

  • 3 jajka
  • 3 szkl. mąki
  • 2 szkl. mleka
  • 2 szkl. gazowanej wody mineralnej
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • sól

Dodatkowo:

  • 500 g pieczarek
  • 3 małe młode cukinie
  • 150-200 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżka masła + do wyłożenia na wierzchu naleśników

Sos beszamelowy – opcjonalnie:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Składniki na naleśniki umieszczamy w naczyniu i miksujemy do połączenia. Odstawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki.

Pieczarki kroimy na półplasterki.

Cukinię wraz ze skórką kroimy na cienkie plasterki.

Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Stopniowo wrzucamy pieczarki i smażymy je do lekkiego zbrązowienia. Do podsmażonych pieczarek dodajemy cukinię i smażymy całość jeszcze chwilę. Cukinia powinna lekko tylko się zeszklić i pozostać chrupiąca.  Warzywa zdejmujemy z palnika, doprawiamy solą oraz pieprzem.

Decydując się na wersję bez beszamelu pomijamy ten krok: W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszając smażymy przez około 2 minuty. Następnie wlewamy mleko. Gotujemy, aż do zgęstnienia. Sos zdejmujemy z palnika, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gdy lekko przestygnie dodajemy żółtko oraz większą część startego sera.

Przygotowany farsz łączymy z beszamelem, wykładamy na naleśniki. Zwijamy. Układamy w natłuszczonej formie do zapiekania. Na wierzchu rozkładamy w kilku miejscach wiórki masła. Posypujemy resztą żółtego sera.

W wersji bez beszamelu: Na naleśnikach rozprowadzamy podsmażone pieczarki z cukinią, posypujemy je niewielką ilością sera. Zawijamy. Układamy w natłuszczonej formie do zapiekania. Na wierzchu rozkładamy w kilku miejscach wiórki masła. Posypujemy pozostałym serem.

Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-25 minut (aż ser się lekko zapiecze;  wersja bez beszamelu nie potrzebuje długiego zapiekania – wystarczy około 15 minut).


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.