Drobiowa rolada z jajkami i serem

Co powiecie na drobiową roladę (pieczeń) z posiekanymi jajkami i serem, zamiast tradycyjnej pieczeni rzymskiej?

Moim zdaniem to miła odmiana. Lżejsza, delikatniejsza, ciekawsza. Baaardzo smaczna.

Smakuje zarówno na ciepło (doskonała z sosem pieczarkowym jak i pomidorowym), jak i na zimno (do sałatki, czy na kanapkę,polana ketchupem).

Może wypróbujecie na Wielkanoc?

  • 750 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie udka bez skóry i kości oraz pierś kurczaka)
  • 7-8 jajek
  • duży pęczek cebulki dymki
  • 250 g mozzarelli w kulce
  • około 80 g tartej mozzarelli
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz
  • olej

Pięć-sześć jajek gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.

Zieloną część dymki (szczypiorek) drobno siekamy.

Mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki.

W misce umieszczamy wszystkie składniki. Dodajemy 1 jajko oraz 1-2 łyżki bułki tartej. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy.


Cebulę drobno siekamy.

Mięso mielone mieszamy z posiekaną cebulą oraz 1 jajkiem i 2 łyżkami bułki tartej. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Dokładnie wyrabiamy.


Na blacie rozwijamy kawałek papieru do pieczenia, delikatnie smarujemy go olejem. Rozprowadzamy na nim mięso mielone, tworząc prostokąt. Mięso posypujemy tartą mozzarellą. Rozkładamy farsz jajeczno-serowy. Dokładnie zwijamy w roladę pomagając sobie papierem.

Mięso przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia odkrywamy papier, by mięso lekko się przyrumieniło.

Smakuje na ciepło i na zimno 🙂

Źródło: 101 przepisów, Świat Kobiety, tom 103