Rolada serowa (z jajkami i szynką)

Smaczna i ładnie prezentująca się rolada z żółtego sera z dodatkiem jajek na twardo i szynki konserwowej będzie świetną propozycją imprezowej przekąski. Doskonale też sprawdzi się na Wielkanoc.

Najsmaczniejsza dobrze schłodzona.

  • 400 g sera żółtego gouda
  • 200 g serka topionego
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 250 g szynki konserwowej
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz

Zagotowujemy dość dużą ilość wody. Ser wkładamy do szczelnego woreczka strunowego i zalewamy go wrzątkiem, odstawiamy na około 30-40 minut. Po tym czasie ser powinien zmięknąć. W razie potrzeby, jeśli woda szybko nam ostygnie, dolewamy jeszcze trochę wrzątku.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.

Szynkę konserwową kroimy w kostkę.

Szczypiorek siekamy.

Miękkie masło ucieramy razem z serkiem topionym. Dodajemy jajka, szynkę i szczypiorek, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.

Miękki ser wyjmujemy z woreczka i wałkujemy na cienki płat (około 0,5cm). Na serze rozprowadzamy farsz, wyrównujemy. Zwijamy w roladę. Owijamy papierem do pieczenia (możemy dodatkowo zabezpieczyć ją folią spożywczą). Wkładamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia kroimy w plasterki.

Uwagi: Ser warto co jakiś czas obracać w garnku z wodą. Jeśli po wyjęciu zauważymy różnicę w kolorze lub w strukturze należy ponownie umieścić go w gorącej wodzie. Ser dobrze roztopiony ma gładką konsystencję.

Miałam mały pęczek szczypiorku i uważam, że mogłoby go być zdecydowanie więcej – stracił mi się w roladzie, a tam gdzie był widoczny nadawał fajnego akcentu kolorystycznego.

Serek topiony warto kupić „lepszej jakości”, gdyż taki najtańszy może nam zepsuć smak całej rolady.

No i dość istotna uwaga – rolada na prawdę najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Najlepiej wyjąć i kroić ja tuż przed podaniem.