Sałatka z makaronem chińskim i jajkami

Sałatki z zupek chińskich mają chyba tyle samo zwolenników co przeciwników. Jeśli lubicie ich smak, ale obawiacie się składu takiej zupki, polecam Wam wyszukać na sklepowych półkach chiński makaron (noodles) z dobrym składem i jego użyć do przygotowania sałatki.

Sałatka jest smaczna i kolorowa. Wychodzi jej duża porcja, dlatego będzie dobrym rozwiązaniem na różne rodzinne uroczystości czy spotkania.

  • 6 dużych jajek
  •  250 g chińskiego makaronu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6-7 ogórków konserwowych
  • 1 słoik papryki konserwowej (najlepiej takiej bez skórki, ja kupuję w lidlu)
  • 2 małe pory
  • 3-4 czubate łyżki majonezu
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Makaron przygotowujemy wg wskazówek podanych na opakowaniu (ja rozkruszyłam lekko makaron do miski, zalałam go wrzącą wodą i odstawiłam na 5 minut pod przykryciem; następnie odcedziłam).

Ogórki konserwowe oraz paprykę kroimy w kostkę.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.

Pory kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą wodą.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy doprawiony ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem majonez. Mieszamy.

Podajemy po schłodzeniu.

Dobrze smakuje polana po wierzchu łagodnym ketchupem.

Inspiracja