Filety z kurczaka w panierce z krakersów

Kąski kurczaka moczone całą noc w kwaśnej śmietanie, a następnie otoczone w krakersowej panierce i upieczone w piekarniku to świetna propozycja na przekąskę czy nawet na obiad. Do mięsa świetnie pasuje sos czosnkowy, czy majonezowo-jogurtowy z ziołami.

  • 2-3 pojedyncze piersi kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • sól, pieprz
  • około 330g kwaśnej śmietany 18% (mniej, przy wykorzystaniu 2 piersi kurczaka)
  • około 180 g krakersów

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do gyrosa lub pieprzem i solą. Przekładamy do zamykanego pojemnika i zalewamy kwaśna śmietaną, mieszamy. Wstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia kruszymy krakersy (warto nie kruszyć wszystkich na pył, tylko gdzieniegdzie zostawić mniejsze kawałeczki).

Mięso wyjmujemy z pojemnika i panierujemy w krakersowej mączce (warstwa śmietany nie powinna być zbyt gruba). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Podajemy z sosem czosnkowym.