Polędwica z dorsza w cieście piwnym z „sosem tatarskim”

Przepis mocno inspirowany Lidlową książką „Ryby są super”. Robiłam taką rybkę już kilka razy i muszę powiedzieć, że wychodzi super. „Sos tatarski” jest w takiej wersji, jaką osobiście lubię najbardziej – sałatkowej;) Jeśli macie swój ulubiony przepis, można skorzystać właśnie z niego, choć polecam Wam wypróbowanie w takim zestawieniu.

  • 500 g polędwiczki z dorsza
  • 3/4 szkl. mąki pszennej + niewielka ilość do oprószenia ryby
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego chilli
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1/2 szkl. jasnego piwa
  • olej do smażenia

Sos tatarski:

  • 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek
  • 3-4 całe papryki konserwowe
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 cebula
  • 3-4 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie – sok z cytryny do smaku

Przygotowujemy sos tatarski.  Jajka gotujemy na twardo, po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.

Pieczarki marynowane, cebulę, paprykę oraz ogórki konserwowe również kroimy w małą kostkę.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy z majonezem, musztardą oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do lodówki.

W naczyniu umieszczamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą chilli, dodajemy jajko, piwo, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy rózgą kuchenną lub miksujemy aż do uzyskania gęstego ciasta o gładkiej konsystencji.

Rybę kroimy na mniejsze porcje. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy niewielką ilością mąki. Zanurzamy w cieście, po czym smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Osączamy na ręczniku papierowym.

Podajemy razem z przygotowanym wcześniej sosem.

5 myśli do „Polędwica z dorsza w cieście piwnym z „sosem tatarskim””

    1. Z tego też powodu dałam go do cudzysłowia;) to taka właśnie sałatkowa wersja, ale taką po prostu wolę:) jak ktoś preferuję bardziej typowy rodzaj sosu, może zrobić po swojemu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.