Warstwowa sałatka z szynką i porem

Na tego typu sałatkę ochotę miał mój Mąż, a ja, jako, że lubię mu dogadzać, postanowiłam ją przygotować;)

Ta sałatka to było dla mnie wielkie zaskoczenie. Nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak smaczna. Dodatkowo pięknie wygląda po wyłożeniu na talerz (żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia).

W moich zbiorach znajdziecie przepisy na sałatki, które wychodzą w większych ilościach. Tę sałatkę przygotowałam w półtoralitrowej salaterce. Myślę, że będzie idealna „na jedno posiedzenie” dla max 4-5 osób.

  • 1 duży por lub 2 małe
  • 200 g szynki wieprzowej (np schab pieczony)
  • 2/3 puszki kukurydzy
  • 1 słoiczek selera konserwowego (160g)
  • 2/3 puszki ananasa
  • około 80-100 g żółtego sera (u mnie cheddar)
  • 2-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Oczyszczonego pora kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą wodą.

Seler konserwowy osączamy, dokładnie odciskamy nadmiar płynów. Lekko siekamy na desce na mniejsze kawałki.

Ananasa osączamy z zalewy. Kroimy w drobną kostkę.

Szynkę kroimy w drobną kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Ser żółty trzemy na tarce.

Na dnie szklanej salaterki układamy warstwowo:

– połowę pokrojonego pora
– osączoną kukurydzę
– seler konserwowy
– 1-2 łyżki majonezu oprószone solą oraz pieprzem
– pokrojoną szynkę
– pokrojony ananas
– 1-2 łyżki majonezu
– tarty ser żółty
– pozostały por

Całość oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.


Święta tuż tuż! Polecam mój przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim