Sałatka królewska

Taka sałatka bez wątpienia świetnie sprawdzi się podczas różnego rodzaju rodzinnych przyjęć czy podczas Świąt.

Warto jednak pamiętać o tym, by dobrze osączyć, a nawet odcisnąć z płynów zarówno seler  jak i ananasa tak, by niepotrzebnie nie rozrzedziły one całej sałatki.

Mnie ona bardzo pozytywnie zaskoczyła.

  • 500-600 g udek z kurczaka bez skóry i kości
  • 2-3 łyżeczki sosu sojowego
  • mielona papryka ostra
  • mielona papryka słodka
  • 5 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • około 150 g żółtego sera (u mnie cheddar)
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • szczypta granulowanego czosnku
  • sól, pieprz

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy z błonek. Następnie kroimy na paseczki i umieszczamy w misce. Mięso skrapiamy sosem sojowym, oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą oraz doprawiamy solą (uwaga! sos sojowy jest słony) oraz pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy na nim mięso.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w grubą kostkę.

Ananasa osączamy z zalewy, kroimy w kostkę (warto pozostawić go na sicie, a następnie osuszyć dodatkowo ręcznikiem papierowym).

Seler konserwowy osączamy z zalewy (lekko można jeszcze odcisnąć nadmiar płynów).

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Ser żółty trzemy na tarce jarzynowej.

Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem, mieszamy.

Wszystkie składniki łączymy w misce, mieszamy z przygotowanym sosem. Odstawiamy do schłodzenia.

5 myśli do „Sałatka królewska”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.