Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i warzywami
Zapraszam Was na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i warzywami.
Szybka w przygotowaniu, bezproblemowa, bardzo smaczna.
U mnie co prawda warstwa ziemniaków „straciła się” pod ilością pozostałych składników. Jeżeli rozłożycie plasterki ziemniaków w naczyniu i zostanie Wam ich więcej, proponuję rozłożyć je podwójną warstwą – jedne na drugich – będzie bardziej sycąco i bardziej ziemniaczano;)
- 4-6 większych ziemniaków
- około 8-10 pieczarek
- po 1 papryce: czerwonej, żółtej i zielonej
- 200 g startego żółtego sera
- 300 g cienkiej kiełbasy
- 100-150 g boczku
- 1 duża cebula
- sól, pieprz, słodka papryka mielona
- masło
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półmiękko (ok. 20 minut). Po odcedzeniu odkładamy do przestudzenia. Obieramy i kroimy na plasterki.
Pieczarki kroimy na półplasterki. Podsmażamy je na niewielkiej ilości masła doprawiając pod koniec solą oraz mieloną papryką.
Cebulę kroimy w piórka.
Boczek i kiełbasę kroimy na paseczki. Obsmażamy krótko na rozgrzanej patelni.
Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na cienkie paseczki.
Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozkładamy plasterki ziemniaków, oprószamy je szczyptą soli oraz mieloną słodką papryką. Następnie rozprowadzamy podsmażone pieczarki, boczek z kiełbasą oraz piórka cebuli i paseczki papryki wymieszane z natką pietruszki. Wierzch posypujemy tartym serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 20-25 minut.
Uwagi: połowę warzyw przesmażyłam w kiełbasą i boczkiem.
Ziemniaki można rozłożyć podwójną warstwą – jedne na drugich.
lubię takie zapiekanki
Muszę kiedyś podobną zapiekankę zrobić dla rodziców 😉
Takie zapiekanki są idealnym pomysłem na „wyczyszczenie” lodówki;))) Sama często je robię:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Zapiekanka ziemniaczana! Jestem na tak! Kocham pyry:)
Zapiekanki bardzo lubię, a Twoja wygląda mega smacznie 🙂
Czy mogą być młode ziemniaki do tej zapiekanki?
Oczywiście, będą doskonałe 🙂
Dzień dobry :), na ile porcji jest ten przepis?
4-6 porcji
Dziękuję 🙂
Świetny przepis 😀
Witam czy nie trzeba zalac np jajkiem ze śmietaną dla połączenia składników (zwarcia zapiekanki )
Można, jak najbardziej
Ale nie ma konieczności?
Szczerze mówiąc tę zapiekankę robiłam tak dawno temu, że już nie pamiętam czy w przypadku tego konkretnego przepisu nie dawałam „sosu” czy zapomniałam o nim napisać 🙂
Będę musiała zrobić ją wkrótce ponownie. Ale śmietana z dodatkiem jajka to dobry pomysł 😉