Penne ze szpinakiem w pomidorowym sosie

Co przygotować na obiad gdy chcemy zjeść szybko i tanio? Makaron!

Jeśli zależy nam mocno na czasie możemy zjeść makaron z białym serem. Jeśli tego czasu mamy ciutkę więcej możemy przygotować makaron w sosie pomidorowym i uzupełniać go o dowolne dodatki – u mnie takim dodatkiem są dziś liście świeżego szpinaku.

  • 400 g makaronu penne
  • 150 g świeżego szpinaku
  • około 3 łyżki tartego sera: parmezanu, grana padano lub corregio
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów, tzw polpa
  • suszone oregano
  • suszona lub świeża bazylia
  • sól, pieprz, cukier
  • olej

Cebulę drobno siekamy. Czosnek kroimy na cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek, smażymy chwilę cały czas mieszając. Następnie wlewamy pomidory wraz z zalewą oraz około 1/3 szklanki wody. Gotujemy do czasu aż sos wyraźnie się zredukuje. Jeśli chcemy możemy sos zmiksować na gładko za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku większą ilością cukru (mniej więcej 1- 1 i 1/2  łyżeczki), oregano, bazylią oraz solą i pieprzem.

Szpinak myjemy, przebieramy, usuwamy twarde łodyżki.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.

Gorący makaron łączymy z sosem, dodajemy szpinak, mieszamy (pod wpływem temperatury sosu i makaronu szpinak powinien lekko „zwiędnąć”).

Przed podaniem posypujemy tartym serem.

8 myśli do „Penne ze szpinakiem w pomidorowym sosie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.