Kostka Cappuccino

Pyszne ciasto, które zyskuje z każdym kolejnym dniem.

Mnie osobiście kojarzy się z takimi tortowymi, czy raczej typowo imprezowymi wypiekami.

Przepis jest na blaszkę o wymiarach 23x23cm lub tortownicę 24cm i taką ilość składników podaję. Ja robiłam z półtorej porcji w prostokątnej blaszce. Ciasto upiekłam w całości i po przestudzeniu przekroiłam. Wyszło wilgotne, ku uciesze wszystkich konsumujących;) Całość posypałam proszkiem cappuccino i startą czekoladą.

Ciasto czekoladowe:

  • 125g masła
  • 150g cukru
  • 125g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej (roztartej na proszek lub w proszku)
  • 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
  • 125g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa cappuccino:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 60 g kawy cappuccino (proszku)
  • 3 łyżki cukru pudru

Masa Śmietankowa:

  • 250 ml  schłodzonej śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 20 g kawy cappuccino (proszku)
  • śmietan-fix

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, miksujemy chwilę do połączenia. Następnie dodajemy kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku. Następnie, w kilku partiach, dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę.

W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Delikatnie mieszając szpatułką łączymy z ciastem czekoladowym . Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Upieczone i przestudzone ciasto kroimy na pół.

Żelatynę zalewamy około 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.

Do miseczki przekładamy serek mascarpone i rozcieramy go za pomocą łyżki z proszkiem cappuccino.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. W międzyczasie żelatynę podgrzewamy na malutkim ogniu, tylko do rozpuszczenia. Około 2-3 łyżki kremówki łączymy z przygotowaną żelatyną, energicznie mieszając. Tak rozrobioną żelatynę, łączymy z resztą bitej śmietany. Na koniec dodajemy serek mascarpone. Krótko mieszamy.

Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder oraz śmietan-fix.

Ciasto czekoladowe przekładamy kremem kawowym. Na wierzchu wykładamy bitą śmietanę. Całość oprószamy cappuccino w proszku, słodkim kakao lub startą czekoladą.

kostkacappuccino3

Źródło


Święta tuż tuż! Polecam mój przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim