Twarogowe trufle z oreo

Trufelki to jedne z moich ulubionych małych słodkości. Zawsze wolałam je od tych pieczonych ciasteczek, głównie za sprawą konsystencji ale i szybkości wykonania. Te zachęciły mnie do zrobienia ich niewielką ilością składników. Same trufle to ser twarogowy wymieszany z pokruszonymi ciasteczkami oreo. Co do oreo, nigdy za nimi nie przepadałam, natomiast w wypiekach sprawdzają się znakomicie. W tym połączeniu również. Konsystencja trufli jest dość mazista i kleista, ale w tym wypadku uważam to za zaletę.

truflezoreo4

  • 200 g ciastek typu oreo
  • 200 g mielonego sera twarogowego
  • 100 g mlecznej czekolady

Ciasteczka kruszymy na drobny pył (u mnie zadaniem tym zajął się malakser). Ser kilkukrotnie mielimy (ja użyłam praski do ziemniaków). Oba składniki łączymy ze sobą. Po wyrobieniu formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy je do lodówki na co najmniej pół godziny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, obtaczamy w niej trufelki (najlepiej nabić kuleczkę na patyczek do szaszłyków i zanurzać w czekoladzie). Odstawiamy w chłodne miejsce by czekolada zastygła.

trulfezoreo1

 

Źródło

15 myśli do „Twarogowe trufle z oreo”

          1. A moja Mama z siostrą lubią ciasta kremy, więc taka konsystencja mogłaby im odpowiadać 🙂

          2. Łatwo można się domyśleć jaka jest konsystencja – jednym z głównych składników jest twaróg;)

    1. Jaki on tam mój;) Ale dziękuję:)
      Za to właśnie lubię trufle – wystarczy zmieszać składniki, uformować kuleczki i gotowe;) Tutaj co prawda dodatek polewy nieco wydłuża czas przygotowania, ale i tak myślę, że jest ekspresowo;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.