Ciasto kokosowe Rafaello I

Jakiś czas temu naszła mnie ochota na ciasto kokosowe. Mam w swoim zeszycie kilka przepisów na różnego rodzaju ciasta z kokosem,  jednak tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego. Był to super pomysł, bo również i to ciasto okazało się wyśmienite w smaku. Delikatne, nie za słodkie, smaczne. Nawet niektórzy członkowie rodziny, którzy kręcili nosem na wieść, że będzie ciasto z kokosem, nie mogli się go nachwalić:)

Biszkopt:

  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu 10%
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • laska wanilii
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, ubijamy dalej. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem (uwaga, by po czasie nie uciekły ze szklanki;) ). Do ubitej piany z białek dodajemy masę żółtkową i ubijamy jeszcze chwilę, tylko do połączenia. Obie mąki przesiewamy, delikatnie mieszając szpatułką, łączymy z masą jajeczną. Przelewamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno razem z mascarpone, cukrem pudrem oraz nasionkami z laski wanilii. Następnie dodajemy płynną, lecz przestudzoną czekoladę – miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy szpatułką.

Jeden z blatów biszkoptowych ponownie umieszczamy w formie. Wykładamy mniej więcej 2/3 masy kokosowej, wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy pozostałym kremem. Posypujemy podsmażonymi wiórkami kokosowymi (na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki kokosowe  i cukier. Smażymy, mieszając, do zarumienienia).

 

Źródło

11 thoughts on “Ciasto kokosowe Rafaello I”

    1. Cóż, czasem mi się wydaje, że życia mi braknie żeby wszystkiego spróbować, a czasem jak przychodzi ugotować obiad, to się zastanawiam co zrobić;)

    1. Co za dużo, to niezdrowo;) Ja tak się zniechęciłam do ciast drożdżowych, które dawniej najczęściej piekła moja Babcia. Ale ostatnio…. po dłuuuugiej przerwie, ciągnie mnie właśnie do nich;)

  1. Na ciasto kokosowe skuszę się zawsze i wszędzie. Z wielu Twoich przepisów skorzystałam i zawsze były trafione. Dziś na urodziny córki przygotowałam sałatkę, na którą przepis zamieściłaś chyba wczoraj. Rewelacyjna!
    Pozdrawiam
    Dorota (Zepsuł mi się laptop, więc będę rzadszym gościem)
    http://czaspasji.blogspot.com/

    1. Dorotko, jaką mi miłą niespodziankę sprawiłaś tymi słowami:) Dziękuję:*
      Oj, z laptopem to kiepsko. Dla mnie to też zła wiadomość, bo u Ciebie przez pewien czas pewnie też nic nowego się nie pojawi:( Oby sprawy z jego naprawą potrwały jak najkrócej:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.