Krem paprykowy

Przy okazji niektórych postów na blogu wspominałam już, że uwielbiam pieczoną paprykę. Nie inaczej jest jeśli chodzi o zupę z niej zrobioną:) Tym bardziej, że zupy-krem są moimi ulubionymi:)

Pyszna, kremowa, lekko słodka, pachnąca… jednym słowem wspaniała:) Kolorem przypominająca trochę pomidorową;)

Nie jest to jednak zupa na szybko. Najpierw należy przez około godzinę piec paprykę, następnie ostudzić ją, zdjąć skórę i dopiero można działać dalej – na szczęście reszta idzie już błyskawicznie:)

Polecam np na weekendowy obiad:)

  • 6-7 czerwonych papryk
  • 1 mała główka czosnku
  • 500-650 ml bulionu
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki mascarpone
  • 5-6 liści bazylii
  • mielona słodka papryka (może być wędzona)
  • szczypta ostrej papryki lub chilli w proszku
  • sól morska, pieprz
  • olej

Umyte papryki kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej połówki papryki skórką do dołu. Nieobraną główkę czosnku przekrawamy w jej górnej części w taki sposób, żeby widoczne były wszystkie ząbki. Za pomocą pędzelka smarujemy papryki i czosnek niewielką ilością oliwy. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 30 minut.

Po tym czasie czosnek wyjmujemy, a papryki obracamy i zapiekamy kolejne 30 minut (lub do momentu gdy skórka na paprykach zacznie się przypiekać).

Gorące papryki umieszczamy w dużym woreczku strunowym, dokładnie zamykamy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie z papryk ostrożnie zdejmujemy przypaloną skórkę (warto pomagać sobie koniuszkiem noża).

Cebulę drobno siekamy.

Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż do zeszklenia. Następnie dokładamy upieczoną paprykę, wyciśnięty z osłonek upieczony czosnek oraz pomidory z puszki wraz z zalewą, smażymy wszystko razem przez chwilę. Wlewamy bulion i gotujemy całość przez około 15-25 minut.

Do zupy dodajemy kilka listków bazylii i miksujemy ją na gładki krem. Dodajemy serek mascarpone i ponownie krótko miksujemy.

Na koniec doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem oraz mieloną słodką i ostrą papryką.


Święta tuż tuż! Polecam mój przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim