Polędwiczki z dorsza w cieście

Do przygotowania tego przepisu wykorzystałam polędwiczki z dorsza, ale świetnie też sprawdzi się płat dorsza lub miruny.

Przepis jest prosty i stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnej panierki.

Ryba przygotowana w ten sposób najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu, kiedy to ciasto jest najbardziej chrupiące.

  • 4 polędwiczki z dorsza
  • sok z cytryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mielona ostra papryka
  • sól, pieprz

Jeśli mamy mrożoną rybę, przelewamy ją letnią wodą i odstawiamy do rozmrożenia. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i sprawdzamy czy nie ma ości.

Polędwiczki kroimy na mniejsze części – u mnie wystarczyło przekroić na pół. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Jajka łączymy z obiema mąkami za pomocą rózgi kuchennej. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą, mieloną papryką. Powinniśmy otrzymać gładkie, gęste ciasto.

Kawałki ryby otaczamy w cieście.

Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju. Rybę kładziemy na mocno rozgrzany olej, po czym moc palnika zmniejszamy. Smażymy na złoto, z obu stron. Podajemy od razu.

14 myśli do „Polędwiczki z dorsza w cieście”

      1. Ryba skropiona sokiem z cytryny i doprawiona solą, obtoczona w mące i usmażona na oleju – zawsze tak smażyło i smaży się u mnie karpia 😉 Z mrożoną rybą to nie da rady, bo taka ryba to papka ;/ tylko ze świeżą się da 😉

        1. Ryby w ten sposób nie robiłam. Akurat jeśli chodzi o karpie, to wolę panierowane w bułce tartej, a wcześniej długo moczone w mleku, cebuli i przyprawach (choć już ostatnio coraz mniej;) Za to kurczaka otoczonego jedynie w mące lubi mój maluch;)
          A co do ryb mrożonych, piszesz o karpiu, czy ogólnie o każdej?

        2. Nie słyszałam o karpi maczanym w mleku 🙂 W moim domu od kiedy pamiętam właśnie w samej mące się robiło… kurczak w mące pewnie jest delikatny i lekki (mój brat kiedyś robił w płatkach kukurydzianych) 😉
          W rybnym również są ryby mrożone z większą i mniejsza zawartością glazury.. jakiś czas temu kupowałam czarniaka po ok 28zł/kg to z 2 płatów (ok 1/2kg a może i więcej) wytopiła mi się łyżeczka wody i to nie cała a jak kupi się płat mrożony z większą to waży on np. 250-300g a pół szklanki wody ;/

          1. Moczenie w mleku z cebulą, cytryną i przyprawami zabija trochę ten mulasty smak/zapach;) Moja Mama tak zawsze przygotowuje karpie i są to jedyne, których mogę spróbować;)
            To jest niestety minus kupowania ryb mrożonych, aczkolwiek glazura być musi. U nas nie ma tego problemu, mamy „swoje źródła”;) i ryby kupione tam mają minimalną ilość glazury, dlatego też zapytałam co ro za ryba, z której zostaje papka;)

          2. Moja mama skrapia sokiem z cytryny na całą noc i też pomaga 😉
            W tym rybnym też są lepsze i gorsze ryby – dla tych ktorzy chcą zjeśc rybę i dla tych którzy kupując lód z rybą bo taniej, myślą że zaoszczędza i zjedzą rybę.. a tak na prawde po przeliczeniu na suchą masę produktu to wychodzi drożej 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.