Drobiowe kotleciki z pieczarkami i kaszą jaglaną

Zastanawiacie się jak odmienić zwykłe mielone? Dodajcie do nich trochę pieczarek i kaszy jaglanej:)

Dzięki kaszy uzyskamy zupełnie nowe kotleciki o ciekawej teksturze. Jaglanka świetnie też zda egzamin zagęszczając kotlety i tworząc je jeszcze bardziej sytymi. Nie zapominajmy również o jej zdrowotnych właściwościach. Do tego aromatyczna pietruszka oraz pyszne pieczarki i zwykłe mielone już takie zwykłe nie są;)

Nic tylko zajadać. A więc… do dzieła:)

  • 500-600 g mięsa mielonego drobiowego
  • około 100 g kaszy jaglanej
  • 200 g pieczarek
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • bułka tarta

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie na sypko.

W sklepach dostępne są kasze w saszetkach. Te wystarczy włożyć do wrzątku i gotować według czasu podanego na opakowaniu. Jeśli mamy sypką kaszę, przepłuczmy ją wpierw w zimnej wodzie, a następnie przelejmy wrzątkiem. Teraz wystarczy przełożyć kaszę do garnka z osoloną, gorącą wodą w stosunku 1:2,5 i gotować na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem, nie mieszając, przez około 15 minut. Po tym czasie kasza powinna wchłonąć cały płyn. Jeśli nie jest jeszcze dostatecznie miękka zdejmijmy garnek z palnika i potrzymajmy kaszę jeszcze przez kilka minut pod przykryciem.

Pieczarki kroimy na cieniutkie półplasterki. Podsmażamy na 1 łyżce masła do momentu, aż cała woda jaką puszczą grzyby odparuje. Doprawiamy solą i odrobiną pieprzu.

W misce mieszamy mielone mięso, przestudzoną kaszę jaglaną oraz zimne pieczarki. Dodajemy natkę pietruszki, sól, pieprz, czosnek granulowany oraz jajko. Mieszamy dokładnie. Następnie formujemy owalne kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złoto z obu stron.