Twisterki z ciasta francuskiego z serem i pietruszką

O szerokim zastosowaniu ciasta francuskiego wiedzą chyba wszyscy. Nie wiem co ono w sobie takiego ma, ale z czym by go nie podać, smakuje wyśmienicie:)

Dziś prezentuję przepis na niby proste twisterki, ale niech Was nie zwiedzie mała ilość składników. Wszystko ze sobą komponuje się świetnie i niewielkim nakładem pracy możemy w kilka chwil przygotować super-smaczna przekąskę.

Korzystając z okazji składam najlepsze życzenia noworoczne – Szczęśliwego Nowego Roku!!! 🙂

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pół cebuli
  • około 50-70 g sera cheddar
  • 2-3 łyżki natki pietruszki (u mnie z dodatkiem kolendry)
  • sól

Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy musztardę i za pomocą widelca roztrzepujemy całość.

Cebulkę kroimy najdrobniej jak się da. Łączymy w drugiej misce z posiekaną natką pietruszki, solą oraz startym drobno serem.

Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na dwa pasy. Jeden z nich za pomocą pędzelka smarujemy jajkiem z musztardą (część z pewnością nam zostanie). Posypujemy mieszanką z cebuli, pietruszki  i sera, lekko dociskamy dłonią i przykrywamy drugim płatem ciasta. Ponownie lekko dociskamy całość.

Ciasto kroimy na paseczki. Każdy skręcamy dwu/trzykrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Źródło


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.