Ciasto orzechowo-miodowe s.Anastazji

Ciasto na wskroś orzechowe!

Jeśli macie w domu dużą ilość orzechów, jeśli nie straszne Wam ich łuskanie lub jeśli jesteście fanami orzechowych smaków, a ceny orzechów Wam nie straszne,  polecam Wam to ciasto.

Orzechy znajdują się aż w 3 częściach składowych tego ciasta. W sumie wykorzystujemy ich tutaj trochę ponad 600 g – nie mało!:)

Ale za to po upieczeniu można cieszyć się orzechowym smakiem… i to przez długi czas, bo ciasto jest wysokie, podzielne i starcza na długo (no i jak to z wypiekami miodowymi bywa, najlepsze jest po 2-3 dniach od upieczenia).

Biszkopt orzechowy:

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 110g mielonych orzechów
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Ciasto miodowe:

  • 250 g masła
  • 3 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru drobnego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody

Masa orzechowa:

  • 300 g orzechów włoskich, grubo krojonych
  • 2 łyżki miodu
  • 80 g cukru kryształu
  • 100 g masła

Masa kawowo-orzechowa:

  • 200 g orzechów mielonych
  • 1 szkl. mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2-3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie, nie przestając miksować, dodajemy po 1 żółtku. Cienkim strumieniem wlewamy olej i jeszcze chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wraz z orzechami delikatnie łączymy z masą jajeczną. Wlewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy starte na dużych oczkach tarki lub drobno posiekane zimne masło. Siekamy razem z mąką. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, cukier, sodę i miód. Zagniatamy, aż do otrzymania gładkiego ciasta. W razie potrzeby dodajemy 1 żółtko lub 1 łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany. Dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy orzechowej.

Do garnka o grubym dnie wkładamy masło, cukier, miód i krojone orzechy. Podgrzewamy do temperatury wrzenia. Zdejmujemy z palnika.

Schłodzone ciasto przekładamy do dwóch blaszek (21x32cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Na wierzchu jednego z nich rozprowadzamy prażone orzechy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 10-15 minut (do zarumienienia).

Orzechy mielone przekładamy do miski. Zalewamy je gorącym mlekiem, mieszamy.

Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przestudzone orzechy i kawę.

Na ciasto z masą orzechową wykładamy połowę masy kawowo-orzechowej. Dajemy biszkopt. Rozprowadzamy resztę masy. Przykrywamy ciastem miodowym. Dekorujemy polewą.


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.