Babeczki śniadaniowe

Od razu na wstępie uprzedzam – dietetycznie nie będzie!;)

Będzie za to pysznie i idealnie dla wszystkich tych, którzy dzień najchętniej zaczynaliby od deseru:)

Do przygotowania tych babeczek wykorzystałam płatki kukurydziane od Lubella Kakao i miód. Super smak, nie za słodki. Babeczki posmarowałam powidłami śliwkowymi i napełniłam masą kokosową. Jako, że lubię do śniadań dodatek owoców, wierzch babeczki wieńczy pyszna malina:)

Takie babeczki, choć nieco kaloryczne, są świetne na poprawę nastroju. Nie najemy się nimi do syta, za to będą doskonałym sposobem na miłe i smaczne rozpoczęcie dnia.

Co ważniejsze – można je sobie przygotować wieczorem i zjeść następnego dnia, bez konieczności wcześniejszego wstawania:) tylko…. czy jak zrobimy je wieczorem, wytrzymają do rana? Gwarancji nie daję;)

Na 14 babeczek:

  • 130-140 g płatków Lubella kakao i miód
  • około 100-120 g masła + 1-2 łyżki
  • 3-4 łyżki powideł śliwkowych
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1-2 łyżki cukru (lub więcej, do smaku)
  • ok 100 g wiórków kokosowych

 

Płatki przekładamy do woreczka strunowego i za pomocą wałka kruszymy je na piach.

Masło roztapiamy w garnuszku. Gdy przestygnie łączymy z pokruszonymi płatkami. Wyrabiamy rękoma do czasu, aż masa nabierze zwartej, jednolitej konsystencji (w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę roztopionego masła)

Powstałą masą napełniamy foremki na średniej wielkości babeczki. Wstawiamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy z foremek. Smarujemy cienką warstwą powideł.

W czasie, gdy babeczki są w lodówce, podgrzewamy mleko razem z cukrem. Gdy się zagotuje, dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy 1-2 łyżki masła, mieszamy. Studzimy.

Masą kokosową napełniamy babeczki. Dekorujemy dowolnie, maliną lub posypujemy dodatkowo pokruszonymi płatkami.

Uwagi: Po przygotowaniu – jeśli nie zamierzamy zjeść ich od razu – przechowujemy w lodówce.

#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes


SIŁA ZBÓŻ NA DZIEŃ DOBRY


Polecam również mój przepis na Orzechowe choinki z ciasta francuskiego