Czekoladowe muffinki z nutellą i śliwkami

Zaletą muffinek była dla mnie zawsze szybkość ich przygotowania. W krótkim czasie mogliśmy otrzymać coś słodkiego.

Dziś przedstawiam przepis na mocno czekoladowe (czekolada, nutella, kakao) muffiny z dodatkiem śliwek.

Ten ostatni składnik jest jak dla mnie strzałem w dziesiątkę. Dzięki śliwkom bowiem babeczki stają się wilgotne i to właśnie one przełamują słodki czekoladowy smak.

muffinysliwkowe

  • 300 g węgierek
  • 80 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki nutelli
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru brązowego
  • 2 łyżki kakao

W miseczce mieszamy składniki suche, a więc: mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao.

W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło oraz połamaną na kostki czekoladę. Dodajemy nutellę i cały czas mieszając, podgrzewamy całość krótką chwilę. Następnie rondelek zdejmujemy z palnika, a do masy wbijamy jajka oraz wlewamy mleko. Mieszamy rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej masy.

Do składników suchych dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz składniki mokre. Mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia.

Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy do muffinek (mi wyszło 20 sztuk) i wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Źródło


Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?