Pudding kukurydziany z cynamonem i duszonymi jabłkami

Jeśli znudziły się Wam przesłodzone desery lub macie ochotę na coś lekkiego proponuję ten oto pudding. Dodatek mąki kukurydzianej nadaje mu ciekawej konsystencji, pod językiem można wyczuć lekkie ziarenka. Całość ma ładny żółty kolor, nie jest przesłodzona i pięknie pachnie cynamonem.

Do przygotowania puddingu wykorzystałam sok z owoców pigwy quinceVITAL od OLEOFARM. Również jabłka, które dodałam na wierzch deseru, dusiłam razem z pigwowym sokiem. Przyznam się Wam, że z pigwą miałam pierwszy raz do czynienia. Początkowo obawiałam się jej smaku, ale jak się okazało, niepotrzebnie.

Sok ma wspaniały, aczkolwiek trudny do opisania smak. Każdy, kto choć raz próbował soku z pigwy będzie wiedział o czym mówię. Tych z Was natomiast, którzy jeszcze tego smaku nie znają, zachęcam do wypróbowania.

Dodam jeszcze jedno – producent podaje, by po otwarciu sok przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 14 dni – u mnie nie doczekał nawet następnego dnia;) Tak nam wszystkim smakował, że nawet nie zauważyłam kiedy wypiliśmy cały;) Z czystą przyjemnością zakupię sobie kiedyś taki sok, do czego i Was zachęcam:)

Składniki na 5 pucharków:

  • 3 szkl. mleka
  • 70 g cukru
  • 6-7 łyżeczek mąki kukurydzianej
  • 80 ml soku z pigwy quinceVITAL
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 5 żółtek

Dodatkowo:

  • 2 jabka
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • 1/3 szkl. soku z pigwy quinceVITAL
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu

Do rondelka wlewamy mleko, 1/4 szkl. wody oraz sok z pigwy. Dodajemy cukier, mąkę kukurydzianą, cynamon oraz skórkę cytrynową. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Gdy to nastąpi, gotujemy – już cały czas mieszając – przez około 2-3 minuty, po czym odkładamy do przestudzenia (pudding powinien być lekko gęsty, zgęstnieje jeszcze bardziej podczas studzenia).

Do ciepłej, lecz nie gorącej masy dodajemy po jednym żółtku, mieszamy rózgą kuchenną. Rondelek ponownie umieszczamy na palniku i delikatnie podgrzewamy. Ciepłą masę przelewamy do pucharków. Odkładamy, aż zgęstnieje.

W tym czasie, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem oraz gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka oraz sok z pigwy. Całość dusimy przez kilka minut, po czym zdejmujemy pokrywkę. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne dodajemy brązowy cukier, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Miękkie jabłka wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, odkładamy na talerzyk, a na patelnię dodajemy miód. Smażymy całość na dużym ogniu, aż do zgęstnienia. Łączymy z jabłkami.

Pudding kukurydziany podajemy schłodzony, udekorowany jabłkami.