Pyszna sałatka a’la Cesar (wg Karola Okrasy)

Bardzo lubię oglądać Pana Karola jak prezentuje swoje przepisy. Chętnie też z nich korzystam. Ta sałatka oczarowała mnie od pierwszego kęsa. Jest przepyszna. Wcześniej słyszałam już o niej, ale nigdy nie ciągnęło mnie by ją wypróbować. Wydawała mi się dosyć pospolita: sałata (w oryginale rzymska), pomidorki, kurczak, no i grzanki.

Pospolita? Nic bardziej mylnego!:) Sałatka jest pierwsza klasa. Śmiało rzec mogę, że od teraz jest to jedna z moich ulubionych sałatek. Oj, chce mi się jeszcze;)

Oryginalne proporcje są nieco większe, ja użyłam jednej sałaty lodowej i podwójnej piersi kurczaka. Z tej porcji solidnie pojadły 3 osoby:) Jeżeli planujecie zachwycić gości proponuję przygotowanie właśnie tej sałatki, z tym, że wg ilości podanych w oryginale. Tam również znajdziecie nieco bogatszą wersję przygotowania sosu. Ja troszkę sobie ułatwiając sprawę po prostu dodałam majonez. Nie mniej jednak sos smakuje rewelacyjnie i następnym razem również w ten sposób go przygotuję.

Na 3-4 porcje:

  • 2 piersi kurczaka
  • ok 180-200 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g filecików anchovies
  • sałata lodowa
  • pomidorki koktajlowe
  • natka pietruszki
  • ser Grana Padano
  • sól, biały pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki majonezu
  • grzanki czosnkowe

Do miski przekładamy jogurt, wsypujemy kurkumę oraz curry. Jeden ząbek czosnku drobno siekamy, lekko solimy i rozcieramy nożem, dodajemy do jogurtu. Wlewamy około 1 łyżkę oleju, mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Do przygotowanej marynaty wkładamy pojedyncze piersi kurczaka, mieszamy, tak, by całe pokryte były złocistym jogurtem. Wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 30-35 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos: pozostałe 2 ząbki czosnku oraz fileciki anchovies drobno siekamy. Wymieszane ze sobą przekładamy do miseczki, do której dodajemy 3-4 łyżki majonezu. Niewielką ilość sera Grana Padano ścieramy na drobnych oczkach tarki i dodajemy do sosu. Dodajemy około 1 łyżeczki soku z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Na koniec doprawiamy do smaku białym pieprzem. Mieszamy dokładnie i odkładamy.

Sałatę rwiemy na większe kawałki, przekładamy do miski. Całość polewamy sosem i mieszamy, tak by mniej więcej każdy kawałek sałaty był nim pokryty. Sałatę przekładamy na talerze, na których podamy sałatkę.

Pomidorki kroimy na połówki i układamy na sałacie. Ser Grana Padano ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw w kilka pasm, którymi dekorujemy sałatkę. Upieczoną pierś z kurczaka wyjmujemy na deskę i odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie kroimy w cienkie plastry, układamy na reszcie składników. Całość posypujemy czosnkowymi grzankami. Podajemy od razu.

Sałatka smakuje również na zimno, jednak należy pamiętać, by grzanki dodać na samym końcu, by zachowały swoją chrupkość.

 

 

 


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.