Makaronowe muszle z tuńczykiem

Dziś propozycja, która świetnie nada się na imprezę. To taka sałatka, którą zjemy bez konieczności używania sztućców czy brudzenia talerzyków;) Wystarczą dwa kęsy i zjedzone;) Dodatkowo ładnie się prezentuje i przyciąga wzrok. Smak tuńczyka nie jest mocno wyczuwalny, podobnie jak smak białego sera.

muszleztunczykiem2

  • 1/2 op. makaronowych muszli conchiglioni
  • czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 4 korniszony
  • 4 jajka
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 200 g białego sera półtłustego
  • majonez
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przelewamy 1 łyżką oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobniuteńką kosteczkę. Cebulę i korniszony również kroimy w kostkę.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, po czym drobno siekamy. Łączymy w misce z resztą składników.

Do miski dodajemy też odsączoną kukurydzę oraz tuńczyka lekko rozdrobnionego widelcem.

Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków (najlepiej dwukrotnie), dodajemy do reszty składników.

Na końcu całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Przygotowany farsz wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie faszerujemy nim muszle makaronowe.

muszleztunczykiem1

muszleztuncykiem3

Źródło


Święta tuż tuż! Polecam mój przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim