Makaronowe muszle z tuńczykiem

Dziś propozycja, która świetnie nada się na imprezę. To taka sałatka, którą zjemy bez konieczności używania sztućców czy brudzenia talerzyków;) Wystarczą dwa kęsy i zjedzone;) Dodatkowo ładnie się prezentuje i przyciąga wzrok. Smak tuńczyka nie jest mocno wyczuwalny, podobnie jak smak białego sera.

muszleztunczykiem2

  • 1/2 op. makaronowych muszli conchiglioni
  • czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 4 korniszony
  • 4 jajka
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 200 g białego sera półtłustego
  • kilka łyżek majonezu
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przelewamy 1 łyżką oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobniuteńką kosteczkę. Cebulę i korniszony również kroimy w kostkę.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, po czym drobno siekamy. Łączymy w misce z resztą składników.

Do miski dodajemy też odsączoną kukurydzę oraz tuńczyka lekko rozdrobnionego widelcem.

Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków (najlepiej dwukrotnie), dodajemy do reszty składników.

Na końcu całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Przygotowany farsz wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie faszerujemy nim muszle makaronowe.

muszleztunczykiem1

muszleztuncykiem3

Źródło