Szybka sałatka z zielonego ogórka, słonecznika i fety

Świetna i szybka w przygotowaniu sałatka. Po raz pierwszy jadłam ją u rodziny na Komunii i tak mi ta prostota składników zasmakowała, że postanowiłam przygotować ją w domu. Zastanawiałam się jeszcze nad dodatkiem czosnku, ale w końcu z niego zrezygnowałam. Sałatka jest pyszna, świeża, 3-składnikowa, której najlepszym elementem są podprażone, chrupiące ziarna słonecznika;)

  • 1 długi ogórek zielony, tzw wąż
  • 1 op. sera feta (polecam oryginalną fetę)
  • ziarna słonecznika (ilość wg uznania, u mnie 3-4 garści)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz

Ogórka myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki (lub jeszcze drobniej, jeśli ogórek jest duży). Usuwamy część z ziarenkami, po czym kroimy w drobną kostkę.

Ser feta kroimy w kostkę (najlepiej podobnej wielkości co ogórek).

Ziarna słonecznika podprażamy na rozgrzanej, suchej patelni ( do czasu aż lekko się przyrumienią).

Wszystkie składniki łączymy w misce. Dodajemy wymieszany z kwaśną śmietaną majonez. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli.

 

4 myśli do „Szybka sałatka z zielonego ogórka, słonecznika i fety”

    1. Osobiście za ogórkami gruntowymi nie przepadam i pozostałabym przy zielonym. Jeżeli jednak Pani jest w posiadaniu ogórków gruntowych, lub po prostu lubi Pani ich smak, to myślę, że się nada. W końcu ogórek to ogórek;) Użyłabym kilku sztuk (3-4, w zależności od ich wielkości) i obowiązkowo obrałabym go ze skórki i usunęła gniazda nasienne, bo takie pestki (dużo większe niż w przypadku ogórka szklarniowego) niekorzystnie wpłynęłyby na całokształt sałatki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.