Sałatka z rzodkiewek Siostry Anastazji

Bardzo wiosenna i niezwykle lekka sałatka z rzodkiewek, z ugotowanymi na twardo jajkami, cebulką oraz serkiem wiejskim. Idealna by rozpocząć od niej dzień, lub zakończyć go lekką kolacją.

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 2 serki wiejskie
  • sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki lub kroimy na mniejsze części.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek drobno siekamy.

Rzodkiewki trzemy na dużych oczkach tarki, łączymy z jajkami. Dodajemy cebulę oraz serki wiejskie. Doprawiamy sporą szczyptą soli oraz pieprzem.

Na koniec posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem.

Sałatka świetnie smakuje również polana i wymieszana z ketchupem:)

 

 


Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?