Surówka ogórkowa na ostro

Jeżeli znudziła Wam się tradycyjna mizeria, to ten przepis jest właśnie dla Was. Przyjęło się, że ogórki zwykle trzemy na tarce lub kroimy na cienkie plasterki, tutaj kroimy ogórki wzdłuż, przez co obraz samego dania zupełnie się zmienia. Pikanterii nadaje tu ostra papryczka oraz piórka czerwonej cebuli, a zwykle dodawaną śmietanę, zastępujemy sosem sojowym.

  • 3-4 długie ogórki zielone
  • 1 czerwona cebula
  • sok z 1 limonki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • sól

Ogórki obieramy i przekrawamy na pół, lub – jeśli mamy wyjątkowo długie ogórki – na 3 części (zbyt długie pasy będzie nam się gorzej jeść). Za pomocą obieraczki kroimy je wzdłuż na cienkie paseczki. Gdy dojdziemy do „gniazda nasiennego”, wyrzucamy je  (oczywiście można dać całego ogórka, ale wówczas będzie bardziej wodnisty). Cebulę obieramy i kroimy na plasterki lub półplasterki. Całość umieszczamy w misce i polewamy sokiem z połowy limonki.

W szklance mieszamy pozostałe składniki, a więc resztę soku z limonki, 3 łyżki sosu sojowego, olej rzepakowy, cukier, sól oraz drobno pokrojoną i pozbawioną nasion papryczkę chili. Chwilę przed podaniem polewamy ogórki przygotowanym dressingiem.

Przepis znaleziony na KuchniaLidla.pl