Wilgotna Babka Nesquik

Tak jak w opisie – babka bardzo wilgotna, o delikatnym smaku słodkiego kakao. Biszkoptowa. Z dodatkiem oleju i pepsi, które nadaje jej wilgotności i sprawia, że jest mega puszysta. Pyszna! Zrobiłam na próbę myśląc już o Świętach i zniknęła dosłownie tego samego dnia. Do tego absolutnie doskonała polewa, w której się po prostu zakochałam;) Słodka, na bazie mleka w proszku, o idealnej konsystencji. Z pewnością wykorzystam ją też do innych wypieków. Przepis znalazłam na stronie Domowej Cukierenki, lekko go zmodyfikowałam.

Babka:

  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. pepsi
  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. słodkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 75 g masła
  • 50 g mleka w proszku
  • 50 g cukru pudru
  • 25 g wrzątku
  • posypka czekoladowa

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier i miksujemy dalej. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Obroty miksera zmniejszamy i wlewamy olej oraz pepsi. Miksujemy tylko do połączenia, krótko. Masa się nam rozrzedzi. Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sypkim słodkim kakao przesiewamy bezpośrednio do miski z jajkami (stopniowo, by nie zrobiły nam się grudki). Delikatnie mieszamy szpatułką (ciasto można również do końca wykonać przy użyciu miksera, wówczas składniki sypkie i mokre (olej, pepsi) należy naprzemiennie dodawać w 2-3 turach do ubitych z cukrem jajek).

Formę na babkę o średnicy 22cm natłuszczamy delikatnie masłem. Posypujemy kaszą manną. Ciasto przelewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45-50 minut (do tzw suchego patyczka). Wyjmujemy z formy po całkowitym przestudzeniu.

Gdy babka nam już ostygnie rozpoczynamy przygotowanie polewy. W tym celu rozpuszczamy w rondelku masło. Odmierzamy potrzebną ilość cukru pudru i mleka w proszku i przesiewamy (!) je do masła. Mieszamy do połączenia, najlepiej drewnianą pałką. Masa zbije się w twardą kulę, ale gdy dodamy wrzątek nabierze właściwej konsystencji (w razie potrzeby można dolać odrobinę wrzątku więcej). Polewą dekorujemy babkę. Posypujemy na koniec czekoladową posypką.

inspiracja

5 thoughts on “Wilgotna Babka Nesquik”

    1. Z białkami? Ubijamy je na sztywną pianę, tak jak do zwykłego biszkoptu. W zasadzie w pierwszym zdaniu jest napisane, żeby je ubić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.