Ciasto francuskie z jabłkami i dżemem

Zapraszam dziś na śniadanie na słodko. W piekarniach obok tradycyjnego pieczywa mamy również i wypieki na słodko. Często jest to właśnie ciasto francuskie z różnymi dodatkami. Ja dziś zapraszam na domowe koperty z podduszonymi cząstkami jabłka i dżemem z rokitnika. Całość bardzo prosta do przygotowania.

  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego w płatach
  • 3 małe jabłka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • cynamon
  • dżem z rokitnika Łowicz

Piekarnik nagrzewamy do 200-210 stopni.

Płaty ciasta francuskiego rozdzielamy i odkładamy do rozmrożenia na około 10 minut.

W tym czasie obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w mniejszą kostkę.

Na patelnię (najlepiej z białą powłoką) wsypujemy cukier oraz dodajemy miód. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, potrząsając co jakiś czas (nie mieszamy łyżką). Gdy cukier się rozpuści dodajemy jabłka. Posypujemy je cynamonem i dusimy przez chwilę. Zdejmujemy z patelni gdy jabłka są półmiękkie (gdyby jabłka były mocno soczyste i puściły dużą ilość soku, odlewamy go).

Ciasto francuskie możemy lekko rozwałkować (ja tego nie robiłam). Prostokątne płaty składamy na pół i ponownie prostujemy (chodzi tylko o wyznaczenie połowy). Na jednej połowie prostokątu robimy nacięcia za pomocą radełka, zostawiając z każdej strony ok 1 cm nienaruszonej przestrzeni. Na drugą połowę wykładamy przestudzony farsz, też zostawiamy po 1 cm wolnej przestrzeni. Na jabłka wykładamy 1-2 łyżeczki dżemu z rokitnika, delikatnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Puste przestrzenie zwilżamy zimną wodą i delikatnie składamy całość. Dociskamy widelcem.

Pieczemy około 20-25 minut (do zezłocenia).


Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.