Śledzie w śmietanie

Jeżeli jeszcze nie zdecydowaliście się jakie śledzie przygotować na jutrzejszy dzień, proponuję chyba najpopularniejsze śledzie w śmietanie z dodatkiem cebuli i tartego jabłka. W tym roku i my stawiamy na klasykę i obok śledzi w zalewie octowej będą właśnie te, w śmietanie.

  • ok. 500 g filetów śledziowych
  • 2-3 cebule
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • pieprz, papryka, cukier do smaku

Śledzie zalewamy wodą lub mlekiem i namaczamy przez kilka godzin. Następnie odsączamy je i kroimy w większą kostkę.

Cebule kroimy w piórka, przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku.

Jabłka obieramy ze skórki, trzemy na dużych oczkach tarki.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez ze śmietaną. Doprawiamy do smaku papryką oraz pieprzem i niewielką ilością cukru.

Podajemy po wcześniejszym schłodzeniu.