Naleśniki

Jest to mój ulubiony przepis na naleśniki. Według mnie i mojej rodzinki wychodzą idealne. Są chrupiące, a jednocześnie mięciutkie, odpowiednio dosłodzone (oczywiście do podawanych na słodko), po prostu najlepsze. Dodając do ciasta łyżkę kakao, otrzymamy równie dobre naleśniki kakaowe. Polecam.

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3 – 4 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Odstawiamy na minimum 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy cieniutkie naleśniki.

Świetnie smakują z dżemem lub serem białym wymieszanym z odrobiną cukru pudru i kremówką.

Uwagi: Przygotowanie ciasta naleśnikowego rozpoczynamy od dodania 3 szklanek mleka i w zależności od potrzeby stopniowo zwiększamy jego ilość. Wiele zależy od jakości mąki i wielkości jajek – czasem wystarczą 3 szklanki mleka, czasem 3 i 1/2, a czasem nawet 4;)