Jest to mój ulubiony przepis na naleśniki. Według mnie i mojej rodzinki wychodzą idealne. Są chrupiące, a jednocześnie mięciutkie, odpowiednio dosłodzone (oczywiśnie do podawanych na słodko), po prostu najlepsze. Dodając do ciasta łyżkę kakao, otrzymamy równie dobre naleśniki kakaowe. Polecam.
- 3 szkl. mąki
- 3-3,5 szkl. mleka
- 2 jajka
- 1-2 łyżki oleju
- 3 płaskie łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Odstawiamy na minimum 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy cieniutkie naleśniki (gdyby ciasto było zbyt gęste dolewamy odrobinę mleka).
Świetnie smakują z dżemem lub serem białym wymieszanym z odrobiną cukru pudru i kremówką.