Marchewkowo-bananowe z orzechami

Bywają dni, kiedy mam ochotę na wymyślne ciasto z masami, różnymi warstwami itd. Są też i takie dni, gdy chęć mam na coś prostego, nieskomplikowanego. Dziś jest właśnie jeden z takich dni, kiedy ochota na ciasto – owszem jest, ale już na spędzenie połowy dnia w kuchni,  niekoniecznie;) Właśnie wtedy z pomocą przychodzą takie przepisy jak ten. Robi się go błyskawicznie, a dzięki dodatkowi bananów i oleju jest wilgotne i puszyste.

marchewkowobananowezorzechami1

 

  • 50 g posiekanych orzechow włoskich
  • 2 dojrzałe banany
  • 170 g cukru
  • 3 jajka
  • 270 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 ml oleju
  • 170 g utartej marchewki

Banany obieramy ze skórki i za pomocą widelca rozgniatamy je. Łączymy z posiekanymi orzechami, dodajemy cukier oraz jajka i starannie ubijamy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz z solą. Porcjami wsypujemy do ubitej masy. Dodajemy olej. Dalej ubijamy. Na koniec dodajemy startą marchewkę, mieszamy łyżką.

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 24cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (sprawdzamy patyczkiem).

marchewkowobananowezorszechami2