Grochówka

Pyszna i pożywna zupa znana chyba każdemu. Oto mój sposób na jej przygotowanie.

grochowka1

  • 250 g grochu łuskanego
  • kawałek wędzonego boczku
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • pietruszka, 2 marchewki, seler
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Groch zalewamy wodą, zostawiamy do namoczenia na całą noc. Następnego dnia wodę odlewamy i zalewamy groch wrzątkiem, po czym gotujemy do miękkości z dodatkiem wędzonego boczku i liśćmi laurowymi.

Jeśli nie chcemy zaprzątać sobie głowy namaczaniem, wystarczy, że kupimy połówki grochu, które tej czynności nie wymagają. Wystarczy wtedy groch przebrać, przepłukać, zalać wodą i gotować z boczkiem oraz liśćmi laurowymi.

Gdy groch wyraźnie zacznie się rozpadać, wodę wylewamy, wyławiamy liście i boczek, a odcedzony groch traktujemy tłuczkiem do ziemniaków, lub rozgniatamy widelcem.

Marchewki, pietruszkę oraz seler ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni lub w rondelu z grubym dnem rozgrzewamy 3 łyżki oleju, na gorący wrzucamy cebulę, gdy się zeszkli dokładamy starte jarzyny. Na sam koniec dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Całość zalewamy wodą. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy i gotujemy. Gdy ziemniaki są już miękkie dodajemy masę grochową i roztarty w dłoniach majeranek.

W garnuszku roztapiamy łyżkę masła, wsypujemy mąkę i mieszamy chwilę, całość zalewamy odrobiną zimnej (!) wody, zasmażkę wlewamy do zupy, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, większą ilością majeranku i posypujemy natką pietruszki.

 

grochowka2