Ciasto morelowe z bezami

Bardzo fajne, nieskomplikowane ciasto z dodatkiem owoców.

morelowezbezami1

  • 250 g margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 3 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 2 puszki moreli
  • małe beziki (ok. 70g)
  • 25 g margaryny
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru (ja pominęłam)

Wszystkie składniki na ciasto łączymy razem, szybko zagniatamy, dzielimy na dwie części i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Formę o wymiarach 22x27cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wykładamy dno blaszki, wyrównujemy. Nakłuwamy całość widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut w 200 st. C.

Na podpieczone ciasto wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki morele oraz pokruszone bezy. Przykrywamy drugą częścią ciasta, które wcześniej na papierze do pieczenia rozwałkowujemy.

Żółtko roztrzepujemy widelcem i za pomocą pędzelka nanosimy na ciasto. Wykładamy wiórki zimnej margaryny i posypujemy cukrem.  Ponownie wstawiamy do pieca i dopiekamy jeszcze około 40 minut, zmniejszając temperaturę piekarnika do 180 stopni.

morelowyzbezami2

Źródło

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.