Puree z dyni
Bardzo proste, bardzo szybkie (nie licząc pieczenia) puree z dyni, które możemy wykorzystać do dań wytrawnych, jak i wypieków na słodko.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2016/10/purezdyni1.jpg)
- 1 dynia
Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki, następnie kroimy na kawałki. Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, skórką do dołu. Wstawiamy na około 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (różne odmiany jak i wielkość kawałków mają wpływ na czas pieczenia. Pod koniec należy go kontrolować. Widelec wbity w dynię musi lekko w nią wejść).
Odstawiamy do przestudzenia. Za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skórki. Miksujemy na gładkie puree.
W przypadku dyni hokkaido, która jest dosyć gęsta, można do puree dodać 1-2 łyżki mleka.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2016/10/purezdyni.jpg)
Poniżej puree z innego rodzaju dyni (dynia hokkaido): kolor wyszedł intensywniejszy i konsystencja jest nieco gęstsza.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2016/10/pureedynioew.jpg)