Puree z dyni
Bardzo proste, bardzo szybkie (nie licząc pieczenia) puree z dyni, które możemy wykorzystać do dań wytrawnych, jak i wypieków na słodko.

- dynia (najlepiej hokkaido)
- odrobina oleju
Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki, następnie kroimy ją na mniejsze kawałki (hokkaido nie trzeba obierać ze skórki, z innych odmian ją usuwam). Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy niewielką ilością oleju i wstawiamy na około 35-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni (różne odmiany jak i wielkość kawałków mają wpływ na czas pieczenia. Pod koniec należy go kontrolować. Widelec wbity w dynię musi lekko w nią wejść).
Odstawiamy do przestudzenia. Miksujemy na gładkie puree.

Tutaj z innego rodzaju dyni (dynia hokkaido): kolor wyszedł intensywniejszy i konsystencja jest nieco gęściejsza.
