Jednogarnkowe danie z ryżem, mięsem mielonym i dynią
Macie ochotę na fantastyczne danie jednogarnkowe? Dziś Was na takie zapraszam.
Jakiś czas temu dostaliśmy dość dużą dynię – część poszła na zupę, z części zaplanowałam ciasto, a kawałek , który został postanowiłam wykorzystać do drugiego dania.
Przepis znalazłam kiedyś na blogu Kwestia Smaku i zapisałam sobie do zrobienia. Receptura swoje musiała odleżeć, ale jak już danie zrobiłam, to zawojowało serca i podniebienia wszystkich domowników:) Lepiej późno, niż wcale, prawda?:)
Pokusiłam się nawet o wykorzystanie czerwonej soczewicy, z którą miałam tylko jedno, aczkolwiek niezbyt udane doświadczenie. Dodałam jej tak na oko, na tyle, żebym w razie czego nie żałowała, ale tutaj faktycznie pasuje doskonale:)
- 500 g pokrojonej w kostkę dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek)
- 550-600 g drobiowego mięsa mielonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 i 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/3 łyżeczki papryki mielonej ostrej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
- 250 g suchego ryżu (u mnie długoziarnisty)
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1-1,25 l bulionu
- 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie CIRIO z czosnkiem)
- sól, pieprz
Dynię kroimy w kostkę. Mięso mielimy.
Cebulę kroimy w kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Dodajemy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone. Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą i dodajemy do mięsa (łącznie z solą oraz pieprzem), mieszamy.
Gdy mięso się przesmaży dodajemy suchy ryż i soczewicę. Smażymy wszystko przez około 2 minuty po czym podlewamy całość bulionem. Dodajemy też pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory z puszki. Patelnię przykrywamy i dusimy aż do miękkości (w razie potrzeby podlewamy całość jeszcze 1-2 szklankami wody). U mnie danie gotowe było po około 30-35 minutach.
Uwagi: W oryginale danie powinno zapiekać się w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Ja całość zrobiłam na piecu, na patelni.
Proporcje na duża patelnię (na 7 osób).
Lubię dania jednogarnkowe 🙂 Pysznie i pożywnie 🙂
I nie trzeba myć zbyt wielu naczyń;)
Bardzo ładny kolor 🙂
Kurkuma zrobiła swoje;)
Bardzo lubię takie dania, są szybkie i bardzo smaczne 🙂
Polecam:)
Podkradam Twój przepis 😉 te cudne, jesienne kolory i moja ukochana dynia, mniam 🙂
Danie jest pyszne, dlatego zachęcam do wypróbowania:)
Zachęcamy do dodanie przepisu do dyniowej akcji na zBLOGowani.pl. Zbieramy wszystkie najlepsze dyniowe przepisy 🙂
https://zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy
Ok, dzięki;)