Jednogarnkowe danie z ryżem, mięsem mielonym i dynią

Macie ochotę na fantastyczne danie jednogarnkowe? Dziś Was na takie zapraszam.

Jakiś czas temu dostaliśmy dość dużą dynię – część poszła na zupę, z części zaplanowałam ciasto, a kawałek , który został postanowiłam wykorzystać do drugiego dania.

Przepis znalazłam kiedyś na blogu Kwestia Smaku i zapisałam sobie do zrobienia. Receptura swoje musiała odleżeć, ale jak już danie zrobiłam, to zawojowało serca i podniebienia wszystkich domowników:) Lepiej późno, niż wcale, prawda?:)

Pokusiłam się nawet o wykorzystanie czerwonej soczewicy, z którą miałam tylko jedno, aczkolwiek niezbyt udane doświadczenie. Dodałam jej tak na oko, na tyle, żebym w razie czego nie żałowała, ale tutaj faktycznie pasuje doskonale:)

  • 500 g pokrojonej w kostkę dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek)
  • 550-600 g drobiowego mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 i 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/3 łyżeczki papryki mielonej ostrej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 250 g suchego ryżu (u mnie długoziarnisty)
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1-1,25 l bulionu
  • 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie CIRIO z czosnkiem)
  • sól, pieprz

Dynię kroimy w kostkę. Mięso mielimy.

Cebulę kroimy w kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Dodajemy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone. Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą i dodajemy do mięsa (łącznie z solą oraz pieprzem), mieszamy.

Gdy mięso się przesmaży dodajemy suchy ryż i soczewicę. Smażymy wszystko przez około 2 minuty po czym podlewamy całość bulionem. Dodajemy też pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory z puszki. Patelnię przykrywamy i dusimy aż do miękkości (w razie potrzeby podlewamy całość jeszcze 1-2 szklankami wody). U mnie danie gotowe było po około 30-35 minutach.

Uwagi: W oryginale danie powinno zapiekać się w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Ja całość zrobiłam na piecu, na patelni.

Proporcje na duża patelnię (na 7 osób).


Warzywa dyniowate 2017

zBLOGowani.pl